Alparslan Büyük Selçuklu (Dizi)

  • Anasayfa
  • Alparslan Büyük Selçuklu (Dizi)
Alparslan Büyük Selçuklu (Dizi)

Alparslan Büyük Selçuklu (Dizi)

Alparslan Büyük Selçuklu (Dizi)

Alparslan: Büyük Selçuklu, Akli Film yapımı imzalı, yönetmenliğini Sedat İnci'nin yaptığı, senaryosunu Emre Konuk'un kaleme aldığı, ilk bölümü 8 Kasım 2021 tarihinde yayınlanan tarih ve kurgu türündeki Türk televizyon dizisidir. Dizi, 2020-2021 yılları arasında yayınlanan Uyanış: Büyük Selçuklu dizisinin tarih olarak öncesini anlatsa da devamı niteliğindedir. Büyük Selçuklu İmparatorluğu'nun devlet yapısını, siyasi olaylarını, savaşlarını ve Sultan Alparslan'ın hayatını ele almaktadır. Dizinin başrollerinde Barış Arduç, Fahriye Evcen ve Mehmet Özgür bulunmaktadır.

2020-2021 yılları arasında TRT 1'de yayınlanan Uyanış: Büyük Selçuklu adlı dizi, 34. bölümü ile sezon finali yaptıktan sonra dizide yer alan tüm oyuncularla bilinmeyen nedenlerden ötürü yollar ayrıldı (Mehmet Özgür ve Mim Kemal Öke hariç). Ardından dizinin yapımcısı Emre Konuk, gelecek sezonda yepyeni oyuncular ve yepyeni bir hikâyeyle ekranlara döneceklerini açıkladı. Sultan Melikşah döneminin anlatıldığı yıldan yaklaşık 25 yıl geriye, yani babası Sultan Alparslan'ın hayat hikâyesine gidilecek. Bu yeni projeye dahil olan ilk oyuncu ise Barış Arduç oldu. Barış Arduç'un Alparslan rolüne hayat vereceği söylendi. Daha sonra projeyle anlaşılan diğer oyuncularla birlikte dizinin oyuncu kadrosu, Kazakistan'dan gelen Ulusal Aksiyon Şirketi tarafından (Nomad Stunts, Ottoman Stunts) özel olarak ata binme, ok atma ve kılıç kullanma eğitimleri aldılar.

Alparslan Büyük Selçuklu Konusu

Anadolu’nun kapılarını Türklere açan Sultan Alparslan’ın kutlu yolculuğu... Büyük Selçuklu Sultanı Tuğrul Bey, veliahtını tayin edeceği gün, Bizanslıların Türkmenleri kılıçtan geçirdiği haberini alır. Bunun üzerine Anadolu’ya sefer emri verir. Sefere giden Selçuklu meliklerine gizemli birtakım suikastçılar saldırır. Saldırının izleri Alparslan’ı hiç ummadığı bir yere götürür. Alparslan suikastçıların peşindeyken, Bizans zulmünden kaçan bir Türkmen kızı Akça’nın hayatını kurtarır. Bu, Alparslan ve Akça Hatun arasındaki destansı aşkın ilk kıvılcımı olur. Ancak Alparslan, Akça’nın güzelliğinin ardında sakladığı sırlardan habersizdir. Bizans İmparatoru, Türkmenlerle olan sorunların çözülmesi için General Dukas ve Yüzbaşı Romen Diyojen’i Ani’ye gönderir. Ancak Ani Tekfuru Kekavmenos’un oğlu Yannis’in yaptığı hata, Sultan Tuğrul’un savaş kararı almasına yol açar. Çocukken gördüğü düşlerde kendisine kutlu fetihler müjdelenen Alparslan, Selçuklu ordusuyla birlikte Pasinler’de Bizans ordusuyla karşı karşıya gelir. Pasinler Savaşı, Alparslan’a Anadolu’nun kapılarını Türklere açmak için çıktığı kutlu yolda ilk adım olacaktır.

Alparslan Büyük Selçuklu Oyuncuları

Barış Arduç: Melik Alparslan.

Fahriye Evcen: Akça Hatun.

Mehmet Özgür: Nizamülmülk

Yurdaer Okur: Tuğrul Bozan.

Sarp Levendoğlu: Romen Diyojen.

Gizem Karaca: Eudokia.

Barış Bağcı: Tuğrul Bey.

Erdinç Gülener: Çağrı Bey.

 

Bize Ulaşın