Yarışma formatı tüm dünyada aynı MasterChef logosu ile ihraç edilmiştir. Günümüz itibariyle format kırktan fazla ülkede çekilmekte ve iki yüzden fazla bölgede yayımlanmaktadır. Formatta dört ana unsur bulunmaktadır: Ana MasterChef yarışmasında profesyonel şefler yarışır, ünlü isimler Celebrity MasterChef’de yarışırken çocuklar Junior MasterChef’de yarışır. Yarışmanın Türkiye versiyonunda ise profesyonel ve amatör şefler karışık olarak yarışmaktadır.
MasterChef ana serisi tüm dünyada milyonlarca izleyiciye sahiptir. MasterChef Avustralya, Avustralya ülkesinin tamamında en çok izlenen televizyon yapımıdır. Özellikle programın ikinci sezon finali Avustralya tarihi boyunca en çok izlenen üçüncü televizyon programı olmuştur. MasterChef, günümüzde Cezayir, Avustralya, Brezilya, Kanada, Kolombiya, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Dominik Cumhuriyeti, Ekvador, Gürcistan, Macaristan, Hindistan, Endonezya, İtalya, Myanmar, Paraguay, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovenya, İspanya, Tayland, Türkiye, Ukrayna, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri ülkelerinde devam etmektedir.
MasterChef Türkiye, İngiltere kökenli bir aşçılık yarışması olan MasterChef’in Türkiye uyarlamasıdır. MasterChef Türkiye ilk olarak 2011 yılında bir sezon boyunsa Show kanalında yayınlanmıştır. Bu sezonun ardından 2018 yılında TV 8 kanalından devam eden MasterChef Türkiye, günümüze kadar kesintisiz devam etmiştir. Yarışmanın 2011 yılında yayımlanan sezonunda jüriyi Murat Bozok, Batuhan Piatti ve Erol Kaynar oluştururken, yarışmanın sunuculuğunu ise Öykü Serter yerine getirmiştir. 2018 yılında tekrar başlayan MasterChef Türkiye programında jüriyi. Mehmet Yalçınkaya, Danilo Zanna ve Somer Sivrioğlu isimleri oluşturmaktadır. MasterChef Junior da MasterChef Türkiye gibi İngiltere uyarlaması bir yarışma formatıdır. İlk sezonu 2021 yılında dijital platform EXXEN’de yayımlanmıştır şefler ise Masterchef Türkiye ile aynıdır.
Mehmet Yalçınkaya: MasterChef Türkiye’nin Mehmet Şefi Mehmet Yalçınkaya 21 Ocak 1974 tarihinde Bolu ilinde doğdu. Yunanistan, Fransa, İtalya, Katar ve Almanya’da gastronomi ve mutfak koordinatörlüğü yaptı. 2004 yılında İstanbul Yemek Akademisinde insan anatomisi ve insan sindirim sistemi hakkında eğitim aldı. 2005 yılında Amerika’da yayımlanan ünlü gurme dergisi Culınary’de popüler şef olarak biyografisi ve spesiyalleri yayımlandı. 2008 yılında dört yılda bir yapılan Alman yemek olimpiyatlarında dünya üçüncüsü oldu. Türk mutfağına dair pek çok fuar, festival ve yarışmalarda madalya, şilt ve sertifikalar kazandı. Fusion Mutfak yani farklı tatların buluşması akımını Türkiye’de uygulayan ilk şeflerden biridir. 2012 yılında Türkiye Aşçılar Federasyonu Turculina takım direktörü olarak Dünya Aşçılar Olimpiyatlarında dünya ikincisi oldu. Son dört yıldır MasterChef Türkiye programında jürilik yapmaktadır.
Somer Sivrioğlu: 1971 yılında Türkiye’de doğan Somer Sivrioğlu 1996 yılına kadar Türkiye’de yaşadı. Bilkent Üniversitesi Turizm ve Otelcilik bölümünden mezun olduktan sonra yüksek lisans yaptı. 24 yaşına geldiğinde ise doktora ve eğitim için Avustralya’ya gitti. Avustralya’da yüksek lisans öğrenimine devam ederken şefliğe ilk adımını attı. İlk adımda restoranlarda yöneticilik yaptıktan sonra, menüsü Türk lezzetlerini de içeren ilk restoranını Sidney’de açtı. MasterChef Avustralya programına misafir jüri üyesi olarak katılım sağladı. 2015 yılına gelindiğinde ise David Dale ile beraber kaleme aldığı Anadolu: Türk Mutfağında Bir Macera isimli kitabını yayınladı. 2018 senesinden beri TV8 kanalında yayımlanan MasterChef Türkiye isimli yarışma programında jüri üyeliği yapmaktadır.
Danilo Zanna: MasterChef Türkiye adlı aşçılık programının Danilo Şefi olarak bilinen Danilo Zanna 15 Nisan 1982 tarhinde Prato, Toskana İtalya’da dünyaya geldi. Aşçılığı aile mesleği olarak devraldı ve devam ettirdi. Aşçılık becerisini İtalyan mutfağı üzerinde geliştirdi. 2018 yılından bu yana MasterChef Türkiye aşçılık yarışması Programında jürilik yapmaktadır.